Czym różni się prawdziwe kakao od kakaowego proszku?

W sklepie można znaleźć przeróżne rodzaje kakao i czekolad – od kakao używanych do pieczenia, przez czekoladę na gorąco po napoje kakaowe. Wszystkie mają w składzie kakao i różnią się jego zawartością. Jednak to, co nazywamy prawdziwym kakao (ceremonialnym), ma niewiele wspólnego z “kakaowym proszkiem” dodawanym do wcześniej wymienionych produktów.
Chociaż nazywają się tak samo i pochodzą od tej samej rośliny, jaką jest kakaowiec, to w rzeczywistości istnieją między nimi znaczne różnice, które dotyczą sposobu przetwarzania, smaku i wartości odżywczej.
Zarówno proszek kakaowy, jak i kakao ceremonialne pochodzi z ziaren kakaowca nazwanego po łacinie Theobroma cacao. Kluczowa różnica między nimi polega na sposobie przetwarzania ziarna kakaowego, począwszy od zbiorów po pakowanie.
Proszek kakaowy to wysoko przetworzona forma ziaren kakaowca. Ziarna są najpierw prażone w bardzo wysokiej temperaturze, mielone, a do powstałego proszku dodawane są różne substancje, np. alkalizujący roztwór chemiczny w przypadku kakao przetworzonego na sposób holenderski, cukier czy też inne dodatki zmniejszające jego gorycz i kwaśny smak.
Chociaż surowe kakao również może występować w formie proszku, to jest to minimalnie przetworzona postać ziaren kakaowca. Dzięki fermentacji i suszeniu w niskiej temperaturze takie kakao zachowuje wszystkie wartościowe składniki i uchodzi za “superfood”, czyli pożywienie o wysokiej wartości odżywczej.
Z kolei producenci czekolady i produktów kakaowych prażą ziarna w wysokiej temperaturze i wielu z nich dodaje do swoich wyrobów konserwanty, dodatki teksturalne, cukier i słodziki. Wydłużają one okres przydatności do spożycia, ale niestety “spłaszczają” bogaty smak prawdziwego kakao.
Prawdziwe minimalnie przetworzone surowe kakao jest bogatym źródłem minerałów (magnezu, żelaza i potasu), błonnika i przeciwutleniaczy zwanych flawanolami, które wspomagają zdrowie układu krążenia i mózgu.
Oczywiście zdarzają się czekolady bogate w prawdziwe kakao, jednak jego najmniej przetworzona postać pozwoli ci nie tylko zaspokoić apetyt na czekoladę, ale dodatkowo napełni energią i zdrowiem!

Co zawiera kakao?

Organiczne surowe kakao