O słodzikach i przyprawach do kakao

Wanilia – podobno wanilia z kakao tworzą parę kosmicznych kochanków! Ich połączenie w napoju kakaowym ma bardzo długą historię. Wanilia jest jedyną rośliną z rodziny storczykowatych, która rodzi owoce. Rośnie na drzewach, w tym i kakaowcach.
Cynamon – doskonale pasuje do kakao. Jest ostrą przyprawą, która dodaje “ognia” do napoju.
Chilli – sprawia, że kakao lepiej się wchłania do krwiobiegu. Podobnie jak cynamon, również jest ognistą przyprawą.
Kardamon – nadaje kakao korzennego smaku i także świetnie do niego pasuje.
Gałka muszkatołowa i maca – w połączeniu z kakao tworzą afrodyzjak.
Cukier kokosowy – jest pysznym słodzikiem, który nadaje kakao posmaku karmelowego.
Także syrop z agawy dobrze smakuje z kakao.
Miód – przepyszny, zdrowy słodzik, jednak nie wegański.
Osobiście lubię dodawać również: lucumę (jest to peruwiański owoc, u nas w formie sproszkowanej; ma dużo potasu i błonnika), szczyptę soli (dla dodatkowych minerałów i po to, by zatrzymać wodę w organizmie, którą kakao lubi pobierać z jelit), ashwagandhę, macę.
Życzę podniebiennych uniesień!