Kleik kukurydziano-kakaowy – smak Mezoameryki

Łączenie kukurydzy z kakao ma w tradycji Mezoameryki bardzo długą historię, z którą łączy się legenda powstania świata Majów. Więcej o tym przeczytasz TUTAJ.

Do przepisu dodaje się gofio, które warto przygotować sobie wcześniej i mieć na zapas.

Poniżej przepis.

Składniki
3 szklanki wody
⅓ szklanki brązowego cukru (dałam kokosowy)
3 laski cynamonu
1 łyżeczka goździków w proszku
6 szklanek pełnego mleka (dałam mleko owsiane)
½ szklanki gofio
50 g kakao
¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Wymieszaj wodę, cukier, cynamon i goździki w 3 litrowym naczyniu. Gotuj na małym ogniu, aż woda zmniejszy się do połowy. Dodaj mleko i gofio. Gdy kleik przestanie wrzeć, gotuj, aż trochę zgęstnieje (5-7 minut). Zdejmij z ognia i przelej do innego garnka. Mieszaj jeszcze przez ok. minutę do lekkiego ostygnięcia. Dodaj kakao i zmiksuj. Podawaj posypane gałką muszkatołową.

Dzieci również to uwielbiają! 🙂