Kakao ceremonialne z lodem

Długo utrzymujący upał może być męczący, dlatego przygotowałam dla Was przepis, który nie tylko orzeźwi, ale też doda energii i uzupełni mikroelementy w organizmie.

Najlepiej mieć do niego blender kielichowy, w którym można rozdrabniać lód, ale ręczny ze stalową nóżką też daje radę.
– 4–5 łyżek stołowych rozdrobnionego kakao ceremonialnego
– 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego
– szczypta soli morskiej/himalajskiej lub kłodawskiej
– opcjonalnie: cynamon
– 250ml gorącej wody.
Powyższe składniki zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania aksamitnej konsystencji napoju, po czym dodaj:
– 1 tackę lodu (ok. 12 kostek)
– trochę mleka owsianego (lub innego roślinnego)
– 250 ml zimnej wody
Zmiksuj ponownie, aż wszystko ładnie się połączy.
Powstaje około 1 litra czekoladowego orzeźwiającego napoju.
Na koniec, już do szklanki dodałam jeszcze po kilka kostek lodu.
Pycha!
Naprawdę orzeźwia, dodaje energii i daje uczucie sytości.