Kakaowy koktajl z truskawkami

Dla tego przepisu warto poczekać na truskawki, które dojrzewały w słońcu, są pełne słodyczy i nieziemskiego zapachu lata. Bo zwykle jest tak, że sezon truskawkowy otwierają truskawki szklarniowe z dalekich krajów, którym oprócz truskawkowego aromatu, brakuje też słodyczy i soczystości.
Ale już są. Prawdziwe truskawki.
Smak gorzkiego kakao i lekka kwaskowatość truskawek w tym przepisie łączy słodycz mleka migdałowego, miodu i lucumy (jest to miąższ tropikalnego owocu o tej samej nazwie, który charakteryzuje się słodkim smakiem, podobnym do karmelu i syropu klonowego). Lucuma oprócz tego ma betakaroten, witaminę B3 (niacynę), potas i wapń. Ma właściwości przeciwutleniające i o wiele mniej kwasotwórcze niż inne substancje słodzące. Można go kupić w postaci sproszkowanej.
 
Składniki:
– 250 ml mleka migdałowego
– 5 truskawek
– łyżka lucumy
– łyżeczka miodu
 
Mleko migdałowe lekko podgrzać, a następnie zmiksować z pozostałymi składnikami.
 
Do takiego koktajlu truskawkowego można wrzucić kilka całych truskawek, a dodatkowo zagryzać truskawkami. 😀
 
Smacznego!
???