Kakao – przepis podstawowy do ceremonii i medytacji
Składniki (na 1-2 osoby):
– 70g posiekanego kakao (około 7 łyżek stołowych)
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– szczypta cayenne
– szczypta soli morskiej
– 750ml gorącej wody (nie gotującej)
Składniki zmiksuj w blenderem do uzyskania pienistego, gęstego napoju. Jeśli bierzesz udział w ceremonii, w której jest kilka osób, wtedy trzymaj napój w garnku na małym ogniu, ale pilnuj, by się nie zagotował. Gotowanie zmienia to jego strukturę molekularną kakao i jego wpływ na nasz organizm. Spróbuj niesłodzonej wersji napoju, aby uzyskać głębsze, silniejsze działanie. Kakao o gorzkim smaku działa jak lekarstwo! Warto dać osobom biorącym udział w ceremonii możliwość spróbowania niesłodzonego napoju, a potem – wedle upodobania – mogą dodać sobie łyżeczkę miodu, jeśli chcą.
Podczas picia mieszaj napój od czasu do czasu, by zachować jego konsystencję, ponieważ z czasem kakao osiada na dnie naczynia.
Do kakao można dodać również mleka roślinnego. Mleko krowie blokuje przyswajanie flawonoidów w jelitach, dlatego należy unikać łączenia go z kakao.
Na początek zaleca się wypicie 2/3 ceremonialnego napoju, by uniknąć nudności. Jeśli takie się pojawią – wtedy miej w zanadrzu szklankę wody obok siebie i popijaj od czasu do czasu.
Pozostałą 1/3 część wypij w ciągu 45 minut do godziny.
Celebruj i zagłęb się w podróż do swojego wnętrza. 🙂
O właściwościach kakao przeczytasz w Czytelni.