Kakao ceremonialne – przepis podstawowy do ceremonii i medytacji

Kakao ceremonialne można pić o dowolnej porze dnia, jednak by podróż do swojego wnętrza była bardziej efektywna i odczuwalna, najlepiej wybrać się w nią na czczo lub co najmniej 3 h po posiłku. Kakao możesz przygotować w domu tylko dla siebie, by zgłębić się w swoje wnętrze lub razem z bliskimi, żeby nawiązać z nimi jeszcze bliższą relację.

Istnieją dwie szkoły przygotowania kakao. W pierwszej z nich zaleca się zalewać kakao gorącą wodą, a w drugiej gotować je na małym ogniu przez co najmniej pół godziny. Kakao przygotowane tym drugim sposobem działa mocniej, ale też zmienia się jego smak. W ten sposób kakao przygotowywano również w starożytnej Mezoameryce – przez jego
gotowanie – po uprzednim uprażeniu ziaren na ogniu. Prażenie wydobywało czekoladowy smak w kakao. Sprawdź, który z tych dwóch sposobów jest dla Ciebie najlepszy.
Składniki na 1-2 osoby:
– 70g posiekanego kakao (około 7 łyżek stołowych)
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– szczypta cayenne
– szczypta soli morskiej
– 750ml gorącej wody

Wykonanie

Składniki zmiksuj w blenderem do uzyskania pienistego, gęstego napoju. Jeśli bierzesz udział w ceremonii, w której jest kilka osób, wtedy trzymaj napój w garnku na małym ogniu.
Spróbuj niesłodzonej wersji napoju, aby uzyskać głębsze, silniejsze działanie. Kakao o gorzkim smaku działa jak lekarstwo! Warto dać osobom biorącym udział w ceremonii możliwość spróbowania niesłodzonego
napoju, ale mieć w zasięgu przygotowany miód lub inny słodzik dla osób, które będą jednak wolały posłodzone kakao. Podczas picia mieszaj napój od czasu do czasu, by zachować jego konsystencję, ponieważ z czasem kakao
osiada na dnie naczynia. Do kakao można dodać również mleko roślinne. Mleko krowie blokuje przyswajanie flawonoidów w jelitach, dlatego należy unikać łączenia go z kakao. Na początek zaleca się wypicie 2/3 ceremonialnego napoju, by uniknąć nudności. Jeśli takie się pojawią – wtedy miej w zanadrzu szklankę wody obok siebie i popijaj od czasu do czasu. Pozostałą 1/3 część wypij w ciągu 45 minut do godziny.
Celebruj i zagłęb się w podróż do swojego wnętrza, mając wcześniej przygotowaną intencję.

W Mezoameryce po dziś dzień przygotowuje się kakao na dwa sposoby: na gorąco champurrado i na zimno: tejate.

O właściwościach kakao przeczytasz w Czytelni.

Jak przygotować ceremonię kakao?