Domowe wegańskie czekoladki

czekoladki wegańskie, czekolada
Ważne: pamiętaj, żeby wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać przed przelaniem do foremek.

Te czekoladki są dosyć łatwe do zrobienia, trzeba mieć tylko wszystkie podane w przepisie składniki. Dodatkowo są o wiele zdrowsze, niż większość dostępnych w sklepach wyrobów czekoladowych, które są naładowane tłuszczami trans, rafinowanym cukrem i nabiałem niskiej jakości. 

Co potrzebujesz do zrobienia tych czekoladek:

  • 200 g roztopionej pasty kakaowej
  • 100 g roztopionego masła kakaowego
  • ¼ filiżanki oleju kokosowego, roztopionego
  • ¼ filiżanki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki węgla aktywnego w proszku (opcjonalnie)
  • 2 krople pomarańczowego organicznego olejku eterycznego (opcjonalnie, można również spróbować mięty pieprzowej, róży geranium lub imbiru)
    Wskazówka: możesz dodać posiekane orzechy lub suszone owoce, gdy czekoladę wlejesz już do foremek.

Wykonanie:

Delikatnie rozpuść pastę kakaową, masło kakaowe i olej kokosowy w kąpieli wodnej. Dodaj miód (lub syrop daktylowy), węgiel drzewny i olejek eteryczny i dobrze wymieszaj. Przenieś roztopione składniki do innego naczynia, z którego łatwo będzie ci nalewać masę do foremek. Upewnij się, że foremki na czekoladki stoją na twardej, płaskiej powierzchni (tacka ułatwia przenoszenie ich do zamrażarki). Wypełnij czekoladowe foremki. Po ostygnięciu wstaw je do zamrażarki. Czekoladki będą słodsze po zamrożeniu, dlatego możesz zmniejszyć ilość miodu w przepisie. Po około pół godzinie wyjmij ze z zamrażarki i delikatnie wyciągnij z foremki.

TU źródło, skąd pochodzi przepis.

Kakao – przepis podstawowy do ceremonii i medytacji