Prażone czy surowe? Które kakao jest najlepsze?

Pewnie większość z Was opowie: oczywiście, że surowe! Okazuje się jednak, że prażone mają zalety, których nie posiadają ziarna surowe.

Po pierwsze: szybko przeprowadzony proces prażenia powoduje denaturację białek, który sprawia, że ziarna stają się lepiej strawne. Po drugie, dzięki temu procesowi poprawia się również przyswajalność nielicznych węglowodanów, które występują w ziarnach. Co więcej, prażenie nie powoduje degradacji składników mineralnych, takich jak: magnez, potas i wapń, gdyż są one odporne na działanie wysokich temperatur. Minusem prażenia ziaren jest to, że wpływa ono na zawartość witaminy C i antyoksydantów, takich jak polifenole i flawonoidy, jednak ich poziom jest zależny także od rodzaju kakao i regionu, na którym rośnie. Na przykład, prażone ziarna kakaowca z takich regionów jak Ekwador i Kongo, mają o wiele więcej antyoksydantów, niż surowe ziarna z Peru czy Wenezueli. Badania pokazują, że utrata antyoksydantów w procesie prażenia jest na poziomie od 10 do 60 procent w zależności od czasu prażenia i temperatury.

Aktualnie w sklepie dostępne są:

  • surowe kakao z Peru:https://okakao.pl/sklep/kakao/surowe-kakao-w-brylach/
  • surowe kakao z Gwatemali:https://okakao.pl/sklep/kakao/guatemala-cahabon/
  • prażone kakao z Wenezueli:https://okakao.pl/sklep/kakao/venezuela/
  • prażone kakao z Ekwadoru:https://okakao.pl/sklep/kakao/arriba-nacional-ekwador/
  • prażone kakao Afryki:https://okakao.pl/sklep/kakao/african_sun_organic_cacao/