Mariaż ziemskiego z nieziemskim – czyli kakao i kukurydza w tradycji Mezoameryki

Bóg Kukurydzy jako drzewo kakaowe
Majański Bóg Kukurydzy

Połączenie kakao z kukurydzą może wydawać się dziwne w dzisiejszych czasach batoników Snickers czy Kinder Bueno, jednak ma ono znacznie dłuższą tradycję niż znane współczesnemu światu słodkie przekąski.

Zaczątki tego wielowiekowego połączenia kukurydzy z kakao można znaleźć w zapiskach majańskiej tradycji.
W wierzeniach Majów Bóg Kukurydzy był tym najważniejszym, ponieważ wzrost kukurydzy i jej zbiory były symbolem powtarzającego się cyklu narodzin i śmierci człowieka. Poza tym z drzewa kukurydzy i jej nasion powstało wiele dóbr, między innymi właśnie kakao. Było ono nie tylko cenną walutą. Majowie używali go w leczeniu różnych chorób. Kakao było dla nich tak ważne, że opiekował się nim Bóg Kakao, który prawdopodobnie był bratem lub bliskim krewnym Boga Kukurydzy.

Wielokrotnie w mitologii Majów kakao i kukurydza występowały razem. W księdze “Popol Vuh” została przedstawiona historia stworzenia Majów, a w niej opis, jak to bóg K’awaiil uderzył błyskawicą w górę i z powstałego pęknięcia wyłoniły się w glorii i chwale kukurydza i kakao. O tym, jak ważne były to rośliny w świecie Mezoameryki świadczy również to, że na wielu artefaktach Bóg Kukurydzy jest przedstawiany jako drzewo kakaowe.
Dlatego ten swoisty “mariaż” kukurydzy z kakao był po prostu czymś nieuniknionym. Było to połączenie dwóch dóbr: ziemskiego (kakao) z nieziemskim (kukurydzą).

Aztekowie również łączyli kakao i kukurydzę w przepisach kulinarnych, ale kakao zwykle było serwowane elitom. Żołnierzom również dostarczane było kakao oraz kukurydza w czasie wypraw wojennych. Kakao dostarczało im energii, a kukurydza niezbędnych składników odżywczych.

Ten duet po dziś dzień cieszy się ogromną popularnością w meksykańskim świecie kulinarnym. Meksykańskie champurrado, czyli kleik kukurydziano-czekoladowy, jest jednym takich dań.

Chociaż dla naszej kultury połączenie kukurydzy z czekoladą jest niezwykłe, to jak widać w innych częściach świata łączenie ich w jednym przepisie stosuje się od wieków. Dla społeczeństwa, które tak ceni kukurydzę i kakao po dziś dzień, nie jest niczym dziwnym dodawanie czekolady do dań mięsnych, owoców, alkoholu i słonych przekąsek.

Tu znajdziesz przepis na kleik kukurydziano-kakaowy, który troszkę zmodyfikowałam. Dodaje się do niego gofio (przepis: klik!). Jest to rodzaj mąki, której ziarna zbóż (pszenicy, jęczmienia, żyta) lub kukurydzy praży się przed zmieleniem.

 

Kleik kukurydziano-kakaowy posypany gałką muszkatołową

Źródła:
https://chocolateclass.wordpress.com/2016/02/19/maize-and-chocolate-a-match-made-in-heaven/
https://chocolateclass.wordpress.com/2015/02/20/cacao-and-maize-in-maya-tradition/
https://www.dominicancooking.com/14865/chocolate-maiz-roasted-corn-cocoa