Organiczne surowe kakao

Kakao dostępne w naszym sklepie jest w 100 proc. surowe, ponieważ podczas procesu wytwarzania jego temperatura nie przekracza 42 stopni C. Dzięki temu zachowuje wszystkie najcenniejsze składniki.

Oferowane w sklepie kakao pochodzi od małych peruwiańskich hodowców, którzy na tyle doceniają właściwości kakao, że nie sprzedają swoich plonów do wielkich fabryk czekolady.
Tymczasem wielu producentów czekolady narzuca wymogi, które pozbawiają kakao wszelkich wartości, na przykład, żeby kakao pachniało bardziej czekoladowo trzeba uprażyć ziarna w wysokiej temperaturze. Dlatego większość “surowego” kakao eksportowana do USA, Europy i Australii wcale nie jest surowa.

Przygotowując kakao w domu, najlepiej zalać je wodą (lub mlekiem roślinnym) w temperaturze nie przekraczającej 70-80 stopni C. Wtedy utrata wartości jest zminimalizowana. Niektórzy używają do jego zalania letniej wody. Warto wypróbować ten sposób.