Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o kakao, ale boicie się zapytać

Pokarm bogów, waluta, superfood – nie wiem, czy jest jedzenie mające równie szeroki wachlarz zastosowań, co kakao. Poniżej kilka najciekawszych pytań i odpowiedzi, jakie udało mi się odnaleźć na temat kakao.

Warto drążyć, dlatego, jeśli zaciekawi cię szczególnie jakieś zagadnienie związane z kakao, kop głębiej! Przy każdym pytaniu znajdziesz źródło, skąd pochodzi odpowiedź.

Czy jedzenie surowych ziaren kakao jest bezpiecznie?

Kakao jest bogate w teobrominę, która wpływa na ciśnienie krwi. Spożywanie w nadmiarze surowego kakao może być niebezpieczne. Zatrucie teobrominą może spowodować niewydolność serca, drgawki, uszkodzenie nerek i odwodnienie. Codzienne spożywanie od 50 do 100 g kakao może wywołać takie efekty jak pocenie się, drżenie i bóle głowy[1]. Za to teobromina jest pomocna w leczeniu astmy, bo zwiotcza mięśnie gładkie, również te znajdujące się w oskrzelach[2].

Ile kakao dziennie można spożywać?

Eksperci mówią, że dzienna dawka ciemnej czekolady może wynosić od 30-60 gramów na osobę[3].

Czy można spożywać kakao codziennie?

Kakao jest jednym z lepszych źródeł przeciwutleniaczy o bogatym smaku. Duża ilość składników odżywczych sprawia, że warto kakao włączyć do codziennej diety[3].

Czy kakao jest toksyczne dla ludzi?

Według amerykańskiej Narodowej Toksykologicznej Bazy Danych, która koncentruje się na toksykologii potencjalnie niebezpiecznych chemikaliów (National Hazardous Substances Database) teobromina w dużych dawkach może powodować nudności i anoreksję, a dzienne spożycie 50–100 g kakao (0,8–1,5 g teobrominy) przez ludzi wiąże się z poceniem się, drżeniem i silnym bólem głowy. Czasami ludzie (głównie osoby starsze) wymagają leczenia szpitalnego z powodu reakcji na teobrominę.[4]

Czy kakao pomaga zrzucić wagę?

Prawdopodobnie kakao i produkty bogate w kakao mogą być pomocne w zrzuceniu wagi ciała lub jej utrzymaniu, ale potrzebne są dalsze badania w tym zakresie.[5]

Dlaczego kakao uważa się za “super jedzenie” (z ang. superfood)? 

Suszone ziarna kakaowca są jednym z największych źródeł magnezu w przyrodzie, pełnym przeciwutleniaczy, wapnia, cynku, miedzi i selenu. Kakao zawiera więcej przeciwutleniaczy na gram niż jagody, jagody goji, czerwone wino, rodzynki, śliwki, a nawet granaty.[6]

Dlaczego na niektórych opakowaniach kakao występuje symbol ostrzegawczy? 

W tym przypadku ostrzeżenie dotyczy kadmu, który naturalnie występuje w kakao.

Dlaczego w kakao występuje kadm?

Mówi się, że kadm jest często największym składnikiem gleby, na której uprawiane są drzewa kakaowe. Może to być również problematyczne w przypadku organicznego kakao, ponieważ bardzo często kadm jest naturalnym związkiem gleby. Gleba może mieć niskie pH, co oznacza, że ​​ma wysoką kwasowość i zwiększoną akumulację kadmu.[7]

Czy kakao uzależnia? 

Podczas spożywania czekolady zwiększa się poziom enkefaliny w mózgu. Enkefalina pobudza receptory opioidowe podobne do tych wyzwalanych przez heroinę i morfinę. Ta substancja chemiczna sprawia, że ​​po spożyciu czekolady mózg pragnie jej jeszcze więcej, co może prowadzić do uzależnienia.[8]

Dlaczego kakao uważa się za roślinę otwierającą serce?

Ceremonie kakao były organizowane już wiele wieków temu i uważano, że pomagają otwierać serce. Oprócz tego, że kakao jest pełne witamin i minerałów, to zwiększa również przepływ krwi do mózgu, a to sprawia, że wzrasta uważność i skupienie.[9]

Jakie właściwości  zdrowotne mają ziarna kakaowca?

  • Błonnik w ziarnach wspomaga trawienie
  • Jedna porcja kakao zawiera więcej zdrowych dla serca flawonoidów niż czerwone wino.
  • Zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
  • Niweluje stany zapalne organizmu[9]

Czy kakao szkodzi wątrobie?

Badanie przeprowadzone na 21 pacjentach ze schyłkową niewydolnością wątroby wykazało, że ci, którym podano ciemną czekoladę zawierającą 85% kakao, mieli znacznie mniejszy wzrost ciśnienia krwi w wątrobie lub nadciśnienia wrotnego niż ci, którym podano białą czekoladę.[10]

Czy kakao jest dobre na nadciśnienie?

Badania epidemiologiczne sugerują, że produkty bogate w kakao zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wykazano, że flawanole występujące w kakao zwiększają tworzenie śródbłonkowego tlenku azotu, który sprzyja rozszerzaniu naczyń krwionośnych, a tym samym obniżaniu ciśnienia krwi[10]

Czy kakao jest nielegalne?

W przeciwieństwie do fencyklidyny (PCP lub inaczej: anielski pył), MDMA (ecstasy lub Molly) i kokainy, kakao nie jest uważane za substancję kontrolowaną; innymi słowy, wciąganie kakao nosem nie jest nielegalne. Ponadto mało jest badań nad neurologicznymi skutkami spożywania kakao i czekolady.[11]

Czy kakao jest psychoaktywne?

Montezuma potrafił ponoć podczas jednej uczty wypić do 50 filiżanek kakaowego napoju.

Ceremonialne kakao w żaden sposób nie sprawia, że ​​czujesz się jak „na haju”. Nie zmienia świadomości jak psylocybina czy konopie. Podobnie jak kawa, ceremonialne kakao po spożyciu pobudza ciało i umysł.[12]

Co sprawia, że kakao staje się kakao “ceremonialnym”?

Otwierające serce uczucie, które wzbudza kakao ceremonialne oraz proces produkcji, przez który przechodzi ziarno kakaowca są głównymi powodami, dla których ten szczególny rodzaj kakao jest nazywany „ceremonialnym”. Z technicznego punktu widzenia, aby kakao miało jakość ceremonialnego musi być organiczne, etycznie pozyskiwane i minimalnie lub tradycyjnie przetworzone w czystą pastę kakaową wykonaną z wysokiej jakości ziaren.[12]

Czy kakaowiec jest trujący?

Czekolada pochodzi z prażonych ziaren drzewa Theobroma cacao, a głównymi toksycznymi składnikami są alkaloidy metyloksantyny, teobromina i kofeina. Jednak ludzie mogą łatwo trawić i wydalać metyloksantyny, a okres półtrwania teobrominy wynosi 2-3 godziny.[13]

Czy ciemna czekolada pomaga w zasypianiu?

W przeciwieństwie do kofeiny nie ma dowodów na to, że teobromina nie pozwala zasnąć. Wręcz przeciwnie – istnieją badania sugerujące, że teobromina może pomóc w zasypianiu. Czekolada zawiera również tryptofan, który stymuluje wydzielanie serotoniny i melatoniny.[14]

Co można jeść przed ceremonią kakao? 

Najlepiej zjeść coś lekkiego lub mieć pusty żołądek. Kakao jest bardzo sycące, więc picie i jedzenie kakao zacznie stymulować twój układ nerwowy szybciej, gdy twój ostatni posiłek będzie minimum 3 godziny przed ceremonią.[15]