Jakie rodzime kakao rosną w Peru?

Czy wiesz, że w Peru nigdy naturalnie nie występowało Criollo? Okazuje się, że słowo “criollo” w języku hiszpańskim oznacza po prostu “rodzimy”. Stąd wynika wiele nieporozumień związanych z tym rodzajem kakao.

Rdzenni mieszkańcy Peru używają nazwy “criollo”, by odróżnić rodzime kakao od nowo powstałych hybryd kakao. W ostatnich 50 latach zaszło tak wiele naturalnych i laboratoryjnych hybrydyzacji kakao, że w samym Peru odnotowano ich około 300 rodzajów. Za rodzime natomiast, uznano w Peru 3 rodzaje kakao: Chuncho, Amazonas Peru i Bianco Purano (1), które mają unikalne właściwości organoleptyczne (6).

Owoce criollo mają charakterystyczny, delikatny aromat i smak. Kakao criollo jest uważane za odmianę wysokiej jakości, ale ze względu na rzadkość i wrażliwość na choroby, jest to odmiana rzadko spotykana w handlu i często jest droższa od innych odmian kakaowca. Mimo to, zdarza się, że niektórzy sprzedawcy używają nazwy “criollo” w sposób mylny, aby opisać kakao pochodzące z konkretnych regionów, takich jak Bianco Purano, Amazonas Peru i Chuncho, które są uważane za kakao wysokiej jakości, ale nie są koniecznie odmianą criollo.

Kakao criollo, które ma delikatny smak i jest cenione za wysoką jakość ziaren, jest najczęściej uprawiane w Meksyku, Ameryce Środkowej, Kolumbii i na wyspie Sri Lanka. W Peru najczęściej uprawianą odmianą kakaowca jest natomiast Forastero. Mimo to, w Peru można znaleźć plantacje kakaowca criollo, które są zwykle skoncentrowane w regionie San Martín na północnym wschodzie kraju oraz w niektórych innych częściach.

Dlatego ważne jest, aby przy zakupie kakao lub czekolady zwracać uwagę na etykiety i opisy produktów, a także na jakość i pochodzenie składników, aby mieć pewność, że kupujemy produkt, którego jakość i pochodzenie są nam znane.

Źródła (na podstawie: “The History of Cacao and Its Diseases in the Americas” Jorge R. Dıaz-Valderrama, Santos T. Leiva-Espinoza, and M. Catherine Aime):

  1. Original Beans i Arevalo-Gardini, E., Meinhardt, L. W., Zun ̃iga, L. C., Arevalo-Gardni, J., Motilal, L., and Zhang, D. 2019. Genetic identity and origin of “Piura Porcelana”—a fine-flavored traditional variety of cacao (Theoborma cacao) from the Peruvian Amazon. Tree Genet. Genomes 15:11.
  2. Cuatrecasas, J. 1964. Cacao and its allies: A taxonomic revision of the genus Theobroma. Contrib. U.S. Natl. Herb. 35:379-614.
  3. Cheesman, E. E. 1944. Notes on the nomenclature, classification and possible relationships of cacao populations. Trop. Agric. 21:144-159.
  4. Motamayor, J. C., Lachenaud, P., da Silva e Mota, J. W., Loor, R., Kuhn, D. N., Brown, J. S., and Schell, R. J. 2008. Geographic and genetic population differentiation of the Amazonian chocolate tree (Theobroma cacao L.). PLoS One 3:e3311.
  5. Zhang, D., and Motilal, L. A. 2016. Origin, dispersal, and current global distribution of cacao genetic diversity. Pages 3-32 in Cacao Diseases: A History of Old Enemies and New Encounters. B. A. Bailey and L. W.
    Meinhardt, eds. Springer.
  6. Garcıa Carrion, L. F. 2010. Catalogo de Cultivares de Cacao del Peru, 1st ed. Ministerio de Agricultura y Riego, Lima, Peru.

 

Mapka ukazująca występowanie rodzajów kakao.