Jakie rodzime kakao rosną w Peru?
Czy wiesz, że w Peru nigdy naturalnie nie występowało Criollo? Okazuje się, że słowo “criollo” w języku hiszpańskim oznacza po prostu “rodzimy”. Stąd wynika wiele nieporozumień związanych z tym rodzajem kakao.
Owoce criollo mają charakterystyczny, delikatny aromat i smak. Kakao criollo jest uważane za odmianę wysokiej jakości, ale ze względu na rzadkość i wrażliwość na choroby, jest to odmiana rzadko spotykana w handlu i często jest droższa od innych odmian kakaowca. Mimo to, zdarza się, że niektórzy sprzedawcy używają nazwy “criollo” w sposób mylny, aby opisać kakao pochodzące z konkretnych regionów, takich jak Bianco Purano, Amazonas Peru i Chuncho, które są uważane za kakao wysokiej jakości, ale nie są koniecznie odmianą criollo.
Kakao criollo, które ma delikatny smak i jest cenione za wysoką jakość ziaren, jest najczęściej uprawiane w Meksyku, Ameryce Środkowej, Kolumbii i na wyspie Sri Lanka. W Peru najczęściej uprawianą odmianą kakaowca jest natomiast Forastero. Mimo to, w Peru można znaleźć plantacje kakaowca criollo, które są zwykle skoncentrowane w regionie San Martín na północnym wschodzie kraju oraz w niektórych innych częściach.
Dlatego ważne jest, aby przy zakupie kakao lub czekolady zwracać uwagę na etykiety i opisy produktów, a także na jakość i pochodzenie składników, aby mieć pewność, że kupujemy produkt, którego jakość i pochodzenie są nam znane.
Źródła (na podstawie: “The History of Cacao and Its Diseases in the Americas” Jorge R. Dıaz-Valderrama, Santos T. Leiva-Espinoza, and M. Catherine Aime):
- Original Beans i Arevalo-Gardini, E., Meinhardt, L. W., Zun ̃iga, L. C., Arevalo-Gardni, J., Motilal, L., and Zhang, D. 2019. Genetic identity and origin of “Piura Porcelana”—a fine-flavored traditional variety of cacao (Theoborma cacao) from the Peruvian Amazon. Tree Genet. Genomes 15:11.
- Cuatrecasas, J. 1964. Cacao and its allies: A taxonomic revision of the genus Theobroma. Contrib. U.S. Natl. Herb. 35:379-614.
- Cheesman, E. E. 1944. Notes on the nomenclature, classification and possible relationships of cacao populations. Trop. Agric. 21:144-159.
- Motamayor, J. C., Lachenaud, P., da Silva e Mota, J. W., Loor, R., Kuhn, D. N., Brown, J. S., and Schell, R. J. 2008. Geographic and genetic population differentiation of the Amazonian chocolate tree (Theobroma cacao L.). PLoS One 3:e3311.
- Zhang, D., and Motilal, L. A. 2016. Origin, dispersal, and current global distribution of cacao genetic diversity. Pages 3-32 in Cacao Diseases: A History of Old Enemies and New Encounters. B. A. Bailey and L. W.
Meinhardt, eds. Springer. - Garcıa Carrion, L. F. 2010. Catalogo de Cultivares de Cacao del Peru, 1st ed. Ministerio de Agricultura y Riego, Lima, Peru.
Mapka ukazująca występowanie rodzajów kakao.