20-latkowie 60 lat później

Jednym z nielicznych społeczeństw na Ziemi, które nie cierpi na nadciśnienie, zachorowalność na raka jest w nim bardzo niska, a choroby sercowo-naczyniowe prawie tam nie istnieją, jest plemię Kuna mieszkające na pograniczu Panamy i Kolumbii.

Okazuje się, że swój stan zdrowia zawdzięczają diecie, a dokładniej kakao. 80-letni członkowie tego plemienia mają ciśnienie jak 20-latkowie. Zadziwiło to nawet naukowców z Harvardu.

Kuna spożywają do 5 kubków naturalnego kakao dziennie. O ile w naszym dzisiejszym społeczeństwie spożycie naturalnego kakao jest rzadkością, to jednak nie plemię Kuna odkryło jako pierwsze jego zdrowotne właściwości. Było celebrowane już przez Mezoamerykanów i południowych Indian i tylko bardzo poważani członkowie plemienia mogli pić kakao. Wyjątkiem od tej reguły był człowiek, który zdecydował się zrobić z samego siebie ofiarę dla bogów. Wtedy mógł wypić pierwszy i jedyny kubek kakao, zanim został zabity. Ewidentnie w takim przypadku kakao nie miało żadnych długofalowych korzyści dla zdrowia ;).

Nie tylko dzięki plemieniu Kuna wiadomo, że kakao ma zdrowotne właściwości. Istnieją dziesiątki prób klinicznych, przeglądów systematycznych, meta analiz, a nawet przegląd Cochrane [niezależna międzynarodowa organizacja typu non-profit, której celem jest ułatwianie podejmowania świadomych i trafnych decyzji dotyczących postępowania medycznego poprzez opracowywanie dowodów w oparciu o zasady medycyny opartej na faktach (EBM), które następnie – w postaci tak zwanych przeglądów systematycznych – są publikowane w bazach Biblioteki Cochrane (za Wikipedią)], które wykazują, że kakao ma następujące właściwości zdrowotne:

  • znaczny spadek skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi, co zmniejsza ryzyko wylewu
  • zmniejszenie insulinoodporności, co ma duże znaczenie w przypadku cukrzycy lub gdy ktoś lubi pić dużo coca-coli.
  • poprawia poziom cholesterolu i markerów lipidowych
  • poprawa czynności układu sercowo-naczyniowego, co oznacza zmniejszenie ryzyka zawału serca.

Ponadto badania wykazują, że kakao nie posiada skutków ubocznych. Montezuma i jego świta, wypijali dwa tuziny kubków kakao dziennie. To oznacza, że kakao jest bezpieczną substancją, czego nie można tego powiedzieć np. o aspirynie. Tymczasem tylko w 2010 roku choroby układu krążenia, nadciśnienie, cukrzyca i rak zabiły ponad 23 miliony ludzi. Oczywiście samo kakao nie wyleczy z tych chorób, jednak jako dodatek do standardowych protokołów leczenia lub uzupełnienie diety pacjentów o wysokim ryzyku wystąpienia tych chorób, czyli np. u osób z otyłością, kakao wykazuje duży potencjał.

Na zdrowie!